Alla som vill ha hjälp får hjälp. Varje grupp har en ”handy-man” – en person med många fickor där det ryms allt möjligt praktiskt som ståltråd, tejp, nål och tråd, tänger, saxar, snören…

Byggstationer

Det finns också byggstationer på Riksplan där man kan hitta tyger, metall, virke, papper, rep, nät, färg mm. Där finns också kapningsmaskiner, sågar, symaskiner och plats för att snickra, måla och fixa. Vid byggstationerna finns hantverkare som hjälper till och löser problem - om de blir tillfrågade. För en oinvigd utomstående kan det se ut som kaos.

Vettvillingar och supervettvillingar

Som ett extra stöd i bygget finns Vettvillingarna – personer med vett och vilja som kan hjälpa till med allt ifrån att knyta snören till att lösa kluriga problem. Ifall någon behöver en större handräckning, kanske en lyftkran, så finns Supervettvillingarna. Det är personer som har bra kontakter och hjälper till med det som verkade omöjligt.

ladbil

 === “Vi kör till Kärleksland. Men först till Legoland!” ===
Barnen från Blåsippans förskola på Värmdö passade på att utforska de olika installationerna i framtidsskeppet. Vi hittade dem när de var i full färd med att köra till Legoland i en lådbil.

I en av installationerna hittar jag Julia Gillhart, Tess Guthner, Arvid Gimie och Gustav Lautmann, alla sex år, från Blåsippans förskola i Värmdö. De sitter och trängs på två säten i en liten lådbil som några andra barn har byggt.

– De gillar framförallt alla bilarna här på framtidsbygget, säger deras ledare Ingela Berg-Karlsson. Hon berättar att barnen haft kul under bygget.
– Vi har förberett oss ganska länge inför det här och barnen verkar nöjda. Barnen turas om att hålla i ratten och pratar ivrigt i munnen på varandra.

Vart kör ni någonstans?

- Vi kör till Legoland! utbrister Arvid.
- Nej vi kör till Kärleksland. Men först kör vi till Legoland! fyller Tess i.
- Vi kör till hela världen! tycker Gustav.
Men, har ni något körkort då?
 - Jag har körkort! Säger Julia.
- Jag också! är de andra snabba att fylla i.


Vad tycker ni har varit allra bäst under VM i Samarbete?
 - Att få mackorna! Det var det bästa! Säger de alla i kör.
 - Var fick ni mackor?\
 - Där borta! Säger Arvid nöjt och pekar mot tältet vid ingången.

 ==== Astronaut Loren Acton imponerad av bygget ====


loren

Framtidsbygget har börjat på allvar. Överallt på riksplan pågår intensiv skaparverksamhet. Loren Acton, astronaut från Montana i USA, betraktar byggandet.
– Det är så mycket kreativitet och entusiasm. Barn har inte svar på allt, men de försöker ändå. De har problem med att såga isär en planka, men de hittar ett sätt att göra det på, säger han.

Loren har fått en skål med vatten från vattenceremonin.

– Vatten är viktigt. Det finns så det räcker till alla på jorden, men vi måste ta hand om det, säger han.

Han berömmer Sverige för att vi håller i VM i samarbete.

– VM i samarbete är anledningen till att jag är här. Det är fantastiskt, för första gången i världshistorien visar barn hur viktigt det är med samarbete.

På frågan om vad han kan lära barnen som deltar svarar Loren Acton att han kan berätta hur jorden ser ut från rymden, hur den ser ut som en helhet.

– Att åka till rymden är lätt jämfört med att lösa världens problem. Men för att göra det behövs samarbete, som barnen lär sig i dag.

=== Lär av barn – bli en världsmästare i samarbete! ===

 
Många vuxna har förstått att det är viktigt för barn att få uttrycka sin åsikt och att bli hörda, men färre verkar se vad de själva kan lära genom att lyssna på barn och samarbeta med dem. Svaret är enkelt: För att utvecklas som person behövs ofta ett nytt sätt att tänka och det kan barn inspirera till eftersom de ännu inte har blivit lärda att tänka på samma sätt som vuxna.

Vad samarbete med barn kan betyda för dig kan du snabbt ta reda på genom att lösa en uppgift tillsammans med barn i din närhet, eller genom att ladda ner foldern:
Lär av barn – bli en världsmästare i samarbete!