När vi planerade för Framtidsskeppet i Globen 1998 frågade vi barn vilken hedersgäst de ville ha. En liten pojke sa: - Jag vill ha en astronaut! – Varför då, undrade vi i Globträdet. – Jo, men det förstår du väl, dom har ju sett allting!

Vi gick ut med en förfrågan – Vilken astronaut i världen är bäst på att möta barn? Vi fick svaret Professor Loren Acton på Montana State University samtalar fint med barn. Vi skrev ett e-mail till honom och ställde frågan om han kunde bli barnens hedersgäst. Svaret kom snabbt: – ”I am honored to be invited”. Loren Acton berättade om Framtidsskeppet på astronauternas och kosmonauternas årsmöte och 10 astronauter och kosmonauter anmälde sig att komma!

Ordförande i astronauternas förening Association of Space Explorers, astronaut Jon McBride, kom till Globträdet för att gå igenom programmet. Han berättade att det överlämnas en nyckel från den besättning som kommer hem till jorden till den besättning som ska upp i rymden. Vi enades om att de inbjudna astronauterna och kosmonauterna skulle överlämna en Guldnyckel till den person som representerade kommunen. Det var kommunfullmäktiges ordförande eller kommunalråd. 

ASE-medaljen till Globträdet

Association of Space Explorers President of USA , astronaut Jon McBride, och President of Ryssland, kosmonaut Alexei Leonov överlämnade ASE-medaljen till ordföranden i Globträdet Kajsa Dahlström i samband med Framtidsskeppet 1998.