Pressinformation

Tusentals barn och ungdomar förbereder sig inför världens första VM i Samarbete. Här kan du hitta pressartiklar, få information om pressregistering och högupplösta bilder inför och under evenemanget.

Representanter för media – press, foto, radio, tv och film – har möjlighet att få ackreditering för att täcka VM i Samarbete 2006. Vi kan hjälpa till att förmedla intervjuer med de experter, forskare, politiker och tjänstemän som deltar under arrangemanget, liksom initiativtagaren och Globträdets ordförande Kajsa Dahlström. Vi ger också information om vilka förberedelser som görs lokalt i olika kommuner i Sverige och hur ni kommer i kontakt med olika barn- och ungdomsgrupper och skolor. Välkommen till VM i Samarbete!

För frågor och mer information kontakta oss gärna:

Hanna Navier
Press Secretary
0735-395298
och
Sandra Olivegren tel: 0708-991299

==== Stockholm 31 maj – 2 juni ====


Världen har fått ett nytt mästerskap – det första Världsmästerskapet i Samarbete!
Tusentals barn och ungdomar har just anlänt till Stockholm och förbereder sig nu inför VM i Samarbete. De kommer att förvandla hela området kring Norrström och Riksplan till sin egen arena. Det blir en explosion av färger, former och oväntade händelser.

Stockholms stad står som värd och Globträdet som arrangör när femtusen barn, ungdomar, lärare och beslutsfattare från 12 stadsdelar i Stockholm, 25 kommuner i Sverige och 30 länder i världen förverkligar världens första VM i Samarbete tillsammans med sina lärare och hundratals beslutsfattare. Det blir ett kreativt möte mellan barn och beslutsfattare – på barnens villkor. Stockholm fylls med parader, ett kreativt och fullständigt unikt bygge, föreställningar, seminarier och mångkulturella möten.

Höjdpunkterna är:

31/5 kl 17.30 
Fyra parader med 3000 barn. Paraderna startar från Rålambshovsparken, Norra Latin, Medborgarplatsen och Galärparken och tågar mot Norrström. De har med sig tredimensionella installationer som visar vad de är stolta över.

31/5 kl 19.00
En stor invigning mitt på Norrström med en invigningsceremoni där vatten från alla världens länder förenas av barn. Därefter äger flera framträdanden rum på och runt om Norrström.

1–2 juni
Det stora Framtidsbygget på Riksplan där barnen bygger ihop sina installationer och tillsammans visar sin vision av en bättre värld. Beslutsfattare går in i bygget under en natt med uppdraget att uppfylla önskelappar som barnen skrivit.

2 juni kl. 18:00
Finalföreställningen i Globen med världskultur av barn och en stor guldmedaljutdelning där 5000 guldmedaljer delas ut. I VM i Samarbete är alla vinnare!

1-2 juni
Astronauter, makthavare och barn från hela världen bygger för framtiden
En central del i VM i Samarbete är ett gigantiskt Framtidsbygge som barnen bygger tillsammans med vuxna på Riksplan utanför Riksdagshuset. I förberedelseprocessen har barnen byggt tredimensionella installationer som de har med sig till Stockholm och som ska byggas ihop till en gemensam framtidsvision. Arrangörerna lovar en explosion av färger, former och ett kreativt möte mellan barn och makthavare på barnens villkor. Till arenan bjuds också allmänheten in för att där sätta sina avtryck om hur de vill att framtiden skall se ut. Utmaningen i VM i Samarbete är att under 36 timmar skapa en värld som alla kan vara stolta över – ett gigantiskt Framtidsbygge, där barn och vuxna möts på barnens villkor.
Några höjdpunkter
1 juni 09.00   Riksdagens vice Talman Helena Höij hälsar alla välkomna. Framtidsbygget på Riksplan startar.
2 juni 09.00   Framtidsbygget fortsätter. Allmänheten inbjuds att delta.
2 juni 10.30   Björn von Sydow, Riksdagens Talman och Margot Wallström, vice ordf. i EU-kommissionen håller tacktal till barnen.