=== Glädjedans och rörande dikter  ===

Barn från fyra väderstreck öppnade seminariet under VM i Samarbete.
 
-Vi gör världen till en bättre plats att leva på! sade Emma från Kanada under öppningsceremonin till VM i Samarbetes [[seminarie|seminarium]] ”Det vi gör idag blir barnens framtid” på konserthuset i dag. Barn från nord, syd, öst och väst framförde sånger, dans och tankar om världen.

span style="color: #000000">Sanna från Sverige representerade världens norra del. Hon läste den egen komponerade dikten som hon skrivit till sin bästa vän.  Sanna som är rullstolsburen berättade om hur svårt det är att stå ensam i världen och att det är först med vänners hjälp som man vågar stå på egna ben. "Att gunga" berörde seminariedeltagarna till tårar och stora applåder och bravorop hördes när dikten var uppläst.

Från öst kom fyra tjejer från Thailand som sjöng och dansade en traditionell thailändsk dans. Deras hemprovins skadades svårt i tsunamikatastrofen och med sin dans ville de styra uppmärksamheten till de drabbade byarna i Thailand men samtidigt visa sitt hopp inför framtiden.

Väst representerades av Fenix och Emma från Kanada. Fenix läste sin egen dikt "I Love Every Tree and Every Flower" och Emma berättade om sina tankar kring VM i samarbete.
– Vi gör världen till en bättre plats att leva på!

Sist ut var Bridget och Brian från Uganda i Syd. Brian hade skrivit en egen VM-låt och Britney framförde en glädjedans som fick avsluta barnens framföranden.

===== Positiv framtidstro öppnade seminarium =====

– Jag hoppas att barnen kommer att lära oss vuxna att samarbeta.
Det sade skolborgarrådet Erik Nilsson idag när han hälsade ambassadörer, politiker och övriga seminariedeltagare välkomna till seminariet "Det vi gör idag blir barnens framtid". Under öppningsanförandena talade bland annat miljöminister Lena Sommestad i en positiv anda om ungas betydelse för framtiden.

Ungefär 150 personer lyssnade till öppningsanförandena under VM i Samarbetes seminarium ”Det vi gör idag blir barnens framtid” i Konserthuset idag. Seminariet som pågår under tre dagar riktar sig till beslutsfattare, myndighetspersoner och andra som på något sätt ansvarar för eller arbetar med barn- eller framtidsfrågor. 

Efter att Erik Nilsson hade hälsat seminariedeltagarna välkomna tillsammans med Globträdets ordförande Kajsa Dahlström fördes ordet över till miljöminister Lena Sommestad. Hon hade en positiv bild av framtiden. 
– Världen har aldrig varit mer förberedd för att klara av globala problem. 
Lena Sommestad underströk att medvetenhet, kunskap, nyfikenhet och tillit är fyra nyckelord som är viktiga för framtiden och en hållbar utveckling.
– De här orden kännetecknar de barn som har kommit till Stockholm för att delta i VM i samarbete. Tillsammans kan unga i världen rätta till de misstag som begåtts av tidigare generationer.

VM i Samarbete ger barnen en röst som faktiskt lyssnas på, menade Michael Williams från UNEP – FN:s miljöprogram. Han talade bland annat om unga människors betydelse för miljön och framtiden.
– Unga människor utgör en stor konsumentgrupp och genom det egna valet kan man styra världen i en miljövänlig riktning.

Sista talande var Marilyn Mosley, ordförande för Global 500 Forum. Marilyn Mosley har startat skolan Laural Spring School, en Internetbaserad skola för barn som idag har 2700 studenter från 26 länder runt om i världen. Laural Spring School försöker varje år göra något för miljön och det här året startade de kursen Kids4Earth, berättade Marilyn Mosley.
– Kursens syfte är att övertyga barn i världen att de kan och gör en skillnad genom deras agerande. I slutet av kursen blir varje barn belönad som en "Eco-hero". Globträdet är en del av Kids4Earth.
Marylin Mosley har kommit till VM i Samarbete för att stödja arrangören Globträdets tro på barn och förändring. 
– Vi är här för att stödja den visionen. Globträdet inspirerar barn att skapa framtiden!

=== Talare inspirerade till nytänkande och samarbete ===

Företag måste våga tänka i nya banor och journalister bör visa upp fler positiva nyheter av världen. Det var två av budskapen under seminarieblocken ”Innovationer och entreprenörskap” och ”Röster i media”.

Bodil Jönsson
I Grünewaldsalen på Stockholms konserthus talade två forskare på ämnet ”Innovationer och entreprenörskap” om sitt arbete. Bodil Jönsson är professor i rehabiliteringsklinik på Lunds Universitet. Under sitt anförande visade hon animerade och talande bilder som gav upphov till spridda fniss. På ämnet stress var hennes huvudpoäng att alla inte behöver göra allting och betonade därmed vikten av samarbete.
– Forskningen har kommit fram till att stressproblem kan man inte alltid bli helt kvitt med men att det kan hanteras med olika redskap.
Bodil Jönsson menade att barn inte ska ta alla beslut själva och alltid behöva tala om för de vuxna hur de vill att det ska vara.
– Vuxna har ett ansvar att ordna det på bästa sätt, sade Bodil Jönsson.

Sven Hamrefors
Sven Hamrefors, professor vid Mälardalens högskola och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm talade livat om samarbetet han har startat mellan KTH, Konstfack och Handels som har medfört kreativa möten mellan entreprenörer.
Sven Hamrefors belyste nätverk och hur de kan se ut inom företag. Vad Sven Hamrefors anser vara 2000-talets modell för företag går ut på att ha ett ledord som alla kan gemensamt verka under men som ändå inspirerar nytänkande. Delad kunskap är huvudsaken.
– Äldre modeller från 90- och 80- talet var mindre effektiva och verkade för att stöta ut anställda, såsom med downsizing. Unga människor hamnade lätt i kläm.
En seminariedeltagare i publiken undrade om det inte fanns förlorare även i det nya systemet.
– Jo, det gör det, men med många nätverk och företag skulle det vara lätt att komma in i systemet igen, svarade han.

Magnus Bergman
Under titeln ”Röster i media” fick Magnus Bergmar stå i rampljuset. Han talade inspirerat och engagerat om sitt arbete med tidningen Globen och ”The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child”. Han poängterade hur viktigt det är för barn att ta del av positiva nyheter och berättelser om andra barn, något som står i centrum för tidningen Globen. Magnus Bergmar riktade skarp kritik mot medier i Sverige.
– När pristagare av ”The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child” har varit i landet har svenska journalister inte varit intresserade av att intervjua dem, berättade han.
Magnus Bergmar nämnde särskilt James Aguer Alic som 2003 fick priset för att han under drygt 13 år har kämpat och räddat mer än 2000 barn från tillfångatagning i Sudan.
– Om man inte tyckte att den mannen var en nyhet så borde man inte vara journalist!
Som slutord markerade Magnus Bergmar att medier och vuxna har ett ansvar att inte bara visa upp negativa bilder av världen utan även positiva så att barn får veta att man kan kämpa mot orättvisor.

== Strängnäs budskap till barnen: ”Ring – så lyssnar vi”  ==

Strängnäs kommunalråd, Torgny Jonsson, berättar under seminariet ”Det vi gör idag blir barnens framtid” om hur de arbetat för att öka barnens inflytande. Ortens politiker har samarbetat med Globträdet sedan 1988, vilket har lett till en rad förändringar.

Skoleleven, Elin Erlandsson, berättar hur hon påverkats av ett av evenemangen hon fått delta i. 
– Jag åkte i väg med en grupp andra ungdomar till Nairobi. Och det var först under den resan jag fick insikt om livet.
 Bland annat möts Strängnäs barn och politiker en gång om året under ett stort träd för att utbyta tankar.
– Det är det bästa sättet att träffas. Man tar lite saft, samlas på filtar och allt känns avspänt, säger Torgny Jonsson.
I Strängnäs kommunhus har man sett till att hänga upp en klocka som barnen kan ringa i om de vill prata med sina politiker.
– Vi kan inte alltid ge löften men vi kan åtminstone lyssna, säger Torgny Jonsson.
10-åriga Josefine är också på plats för att förmedla sitt budskap till de vuxna:
– Om ni tänker bygga en lekplats så låt barnen vara med och bestämma hur den ska se ut. Det är vi som ska ta över jorden efter er. 

=========== Under kaffepausen ===========


Under pausen tog vår redaktion tillfället i akt att ta reda på lite mer om deltagarna. Det här var vad vi fick reda på.

Margaret Calder
Högskolelektor i global undervisning, Adelaide, Australien
Hur kommer det sig att du är här?
– Jag hittade information om VM i samarbete på hemsidan. Jag känner även Kajsa (Globträdets ordförande) eftersom hon bodde hos mig år 2000. Hon var där för att ta emot ”the Global 500 Roll of Honor”.
Vad tycker du om seminariet så här långt? – Jag gillade speciellt att höra om Laura Spring School och jag kommer att berätta för andra lärare om detta när jag kommer tillbaka.
Vad är det bästa med VM i samarbete?
– Jag tycker om att möta en massa nya människor. Tidigare idag talade jag med en man från Kenya och nu håller jag på att lära känna Erna från Indonesien.

Erna Hernawati
Kommuntjänsteman, Västra Java, Indonesien
Hur kommer det sig att du är här?
– Min 16-åriga dotter, Mirna, är deltagare i VM i samarbete och jag är bara här som betraktare.
Vad tycker du om seminariet så här långt?
– Det var riktigt intressant att höra om Laura Spring School.
Vad är det bästa med VM i samarbete?
– Det är en möjlighet för barn i hela världen.

Joseph Osongo Ogola
Arbetar med utbildningsteater för ungdomar, Homabay, Kenya
Hur kommer det sig att du är här?
– Jag var i Stockholm med Globträdet förra året och nu ville jag komma hit för VM I samarbete.
Vad tycker du om seminariet så här långt?
– Allt är väldigt bra. Ministern (Lena Sommestad) till exempel.
Vad är det bästa med VM i samarbete?
– Det är viktigt att lära sig om arbetet som görs i andra länder. Alla regeringar borde bli engagerade och arbeta tillsammans i en enad värld, för allas vinning.