Stockholms Stad står som värd för VM i Samarbete. Skolor och föreningar från 10 stadsdelsförvaltningar hälsar deltagarna välkomna.

Deltagande stadsdelar:

 • Enskede-Årsta
 • Hässelby-Vällingby
 • Katarina-Sofia
 • Kista
 • Kungsholmen
 • Liljeholmen
 • Norrmalm
 • Rinkeby 
 • Skärholmen
 • Vantör
 • Älvsjö
 • Östermalm

=== Loren Acton: "Samarbete skapar en bättre värld" ===

Nu har VM börjat och i måndags och tisdags besökte astronauten Loren Acton skolor runt om i Stockholm för att prata om livet i rymden och hur eleverna kan lära sig att samarbeta på bästa sätt.
– Vi måste lära oss att samarbeta för att förhindra krig, miljöförstörelse och orättvisor, sa Acton när han besökte Grimstaskolan på tisdagsförmiddagen.
När Loren Acton klev in i Grimstaskolans aula jublade eleverna och sa i kör:   – Welcome to Grimstaskolan!

Loren Acton tackade så jättemycket för det varma mottagandet och klev upp på scenen ör att berätta om hur han blev astronaut och hur det är att leva i rymden. Eleverna lyssnade spänt och när Acton berättade att astronauterna är viktlösa i ymden skrek eleverna ”wow” och applåderade häftigt.  Loren Acton berättade att han egentligen ville bli ingenjör, men när hans äldsta bror sa att det var mycket häftigare att läsa fysik ändrade han sig och blev så småningom astronaut.

Efter Loren Actons föreläsning ställde eleverna frågor om livet i rymden. Jonathan från Grimstaskolan ville veta om det inte var svårt att sova på grund av viktlösheten i rymden.
– Vi jobbade hårt tolv timmar om dagen så det var bara skönt att sova i iktlöshet, svarade Loren Acton.
När eleverna hade fått reda på allt de ville veta om livet i rymden visade de upp olika arbeten de skapat inför världsmästerskapet i samarbete.  Innan Loren Acton åkte vidare mot Boulevardteatern för att träffa elever från Katarina Sofia skola uppmanade han eleverna från Grimstaskolan att samarbeta för att skapa en bättre värld i framtiden.
 
====== Enskede-Årsta laddar inför paraderna ======

På Enskede-Årsta Stadsdelsförvaltning har Anita Parsby och Kristoffer Odstam förberett stadsdelens medverkan i VM ända sen i september. I dag är de framme vid ett av målen, paraderna genom Stockholm och invigningen på Riksplan.

Informationsmöten, besök i Kenya, loppmarknader, mässor, välkomstceremonier, guidningar på Skansen, samordning mellan skolorna och invigning av en Barnens Mötesplats på Årstafältet är några av alla aktiviteter som stått på förberedelseschemat för Anita och Kristoffer.
– Det har varit stressigt, men det har varit fantastiskt kul att få jobba med något som är så positivt laddat, säger Kristoffer. Både Kristoffer och Anita har förberett stadsdelens medverkan i världsmästerskapet dygnet runt, men poängterar att det inte skulle gått utan hjälp från omgivningen.
– Alla kollegor och inblandade har hjälpt till otroligt mycket. Vi har lärt känna många nya människor och samarbetet mellan alla har fungerat väldigt bra, säger Anita. På de två skolor från Enskede-Årsta som deltar under världsmästerskapet, Nytorpsskolan och Enskede skola, har förberedelserna också pågått länge och intensivt. Skolorna hälsade bland annat sina internationella gäster välkomna i en speciell ceremoni vid Dalenparken i måndags. I eftermiddag kommer Anita och Kristoffer att möta upp eleverna från de båda skolorna vid Medborgarplatsen för att gemensamt förbereda paraden till Riksplan. Och för deltagare från Enskede-Årsta stadsdel finns inget dåligt väder.
– Vi har reservplaner i form av tält och presenningar så regn är inga problem, säger Anita avspänt.