Bakgrund, utgångspunkt och inspiration till VM i Samarbete är Globträdets pågående arbete med Framtidsskeppet och Children’s Meeting Place på FN i Nairobi, som utvecklats i samarbete med UNEP (FNs Miljöprogram).

Framtidsskeppet

Framtidsskeppet är ett samarbete mellan kommuner/stadsdelar i Sverige och andra länder. Det är en arena för samarbete över många gränser; ålders-, yrkes-, kultur- och nationsgränser.

Det första Framtidsskeppet byggdes i Globen 1998 under Kulturhuvudstadsåret. Under Stockholms 750-årsjubileum, 2002, möttes 2000 barn/ungdomar/vuxna från 45 svenska kommuner/stadsdelar och 26 länder i världen. Se gärna Globträdets video om Framtidsskeppet 1998 (10 min).

Children's Meeting Place

Globträdet har fått ett speciellt uppdrag från UNEP (United Nations Environmental Program):

“Globetree is authorized by the Executive Director of the United Nations Environment Programme to run a Children’s Meeting Place at the United Nations grounds in Nairobi, Kenya.”

Children’s Meeting Place på FN i Nairobi invigdes i september 2001 och är ett område kring ett stort akacieträd där världens ledare och beslutsfattare återkommande möter och samtalar med barn.

Dessa personer har bland många andra uppmärksammat att barnen fått en egen plats på FN:

  • FN's Generalsekreterare Kofi Annan
  • Statsminister Göran Persson
  • Drottning Silvia
  • EU-kommissionär Margot Wallström
  • Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholms Stad

Flera mötesplatser

Hittills har fyra större möten hållits på Childrens Meeting Place på FN i Nairobi. Dessa har bl.a. inspirerat Mayors/Borgmästare i sju östafrikanska städer - Homa Bay och Kisumu (Kenya), Mwanza (Tanzania) och Busia, Entebbe, Kampala och Mukono (Uganda)- att inviga en mötesplats mellan barn, ungdomar och beslutsfattare (Children’s Meeting Place) i nära anslutning till sina respektive stadshus.

I Sverige har Children’s Meeting Places etablerats i Borlänge, Kalmar, Strängnäs och Värmdö. Under projektperioden räknar vi med att flera nya kommer att invigas och utforma sin egen verksamhet.