Our Uniting Water Ceremony och Livsväven

Under onsdagkvällen skedde invigningen av världens första VM i Samarbete. Mitt på Norrström – vattnet mellan Slottet och Operan – förenade barn från hela världen vatten i en skål skapad av is. Samtidigt ägde en föreställning rum med överraskningsmoment och nykomponerad musik. Bland annat fick ledarna för de politiska partierna i Stockholms Stad ta emot en skål med barnens förenandevatten och ger sitt gemensamma Löfte mot Framtiden.

dsc_0114_1

Invigningen skedde mitt på Norrström - vattnet mellan slottet och operan. I ceremonin "Vårt förenande vatten" förenade barn vatten från ett hundratal länder i världen i en skål av is.
publik

Deltagare från hela Sverige och ett trettiotal länder i världen hade gått i fyra parader genom centrala Stockholm och förenats vid Norrström för att se invigningsföreställningen.


Blossom Tainton peppade barnen med sången "Together" som hon sjöng tillsammans Fredrik Wännman och ett tiotal körer. Anders Nyberg stod för komposition, arrangemang och körledning.

bron

Kulturskolan i Strängnäs använde Strömbron som musikinstrument när de framförde ett specialkomponerat stycke av Tuomo Haapala under ledning av Lars Östlund.

dsc_0203_1

aelgen

Den vita älgen tittade fram från ett av operans fönster och sjöng en aria av Tuomo Haapala. Stråkorkester Kulturskolan i Stockholm ackompanjerade under ledning av Jacob Lind.


vaeven2

Livets väv, skapad av textilkonstnär Vebjörg Hagene-Thoe, reste sig ur vattnet till gemensam körsång - en symbolhandling som visade att nu lyfts berättelserna om samarbete upp ur glömskan.


"Vad händer med vattnet sedan? Kommer det att spruta?!"


Vad är egentligen vattenceremonin? Vår utsände Malin Hallén samtalade med en grupp killar från Kista under invigningen.

Invigningsceremonin ska precis börja och bredvid mig har jag en grupp killar i trettonårsåldern från Kista. Killarna är mer intresserade av att trumma på de medhavda trummorna än att lyssna till talarna och får gång på gång tillsägelser från en vuxen gruppledare. Vi börjar prata och jag berättar för dem om vattenceremonin och att vatten från hela världen kommer att förenas och då börjar de visa ett intresse för det som sker. De frågor om vilka länder som finns representerade. Sen kommer de på en mycket viktigare fråga:

- Vad händer med vattnet när allt är förenat? Kommer det att spruta?! frågar de och det lyser verkligen i ögonen på dem när tankarna drar lite åt actionhållet. De verkar aningen missnöjda när jag svarar att vattnet ges bort som gåva till olika personer. Jag försöker rädda situationen genom att säga att till exempel kungafamiljen tidigare mottagit vatten men inser att jag gjorde ett oklokt val. Jag borde vara mer sportkunnig så att jag kunde säga om någon fotbollsstjärna mottagit vattnet någon gång. Fast jag känner mig ganska säker på att Zlatan inte fått denna utmärkelse, inte än i alla fall.

Bakgrund

Den första vattenceremonin ägde rum 1990 på Stockholms Konserthus. Orrefors glasbruk donerade kristallskålen som tar emot barnens förenande vatten. Sen dess har ceremonin invigt stora konferenser, seminarier och möten i världen. Barn från alla länder i världen har förenat vatten i Kristallskålen.

De enda vuxna som fått bidra med vatten till ceremonin är:

 • FN’s Generalsekreterare Kofi Annan tog en skål vatten från fontänen på FN i New York som överlämnades till Framtidsskeppet 1998 i Globen
 • Astronauter och kosmonauter från ASE (Association of Space Explorers) tog med sig vatten som producerats i rymden till Framtidsskeppet 1998

Bland dem som har tagit emot barnens förenande vatten finns:

 • Sveriges Kung och Drottning
 • Kronprinsessan Victoria
 • Prinsessan Madeleine
 • Prince of Orange i Holland
 • FN’s Generalsekreterare Kofi Annan
 • Ambassadör Jan Eliasson
 • Utrikesminister Anna Lindh
 • EU-kommissionär Margot Wallström
 • Chefen för UNEP Klaus Toepfer
 • UN Habitat, Anna Tibaijuka
 • Vice Miljöminister i Kenya och fredspristagaren Wangari Mathaai
 • Mljöminister Birgitta Dahl
 • Miljöminister Kjell Larsson

ceremoni2.jpg

Deklarationen

I Vattenceremonin/Our Uniting Water läser barn upp Deklarationen om världens vatten till världens beslutsfattare.

Deklarationen avslutas med följande ord:

Please, do not only inform us!
Let us be part of the work!
Let us join! You can count on us!

Plats

Strömparterren - på vattnet, på broarna Norrbro och Strömbron

Datum och tid

Onsdag 31 maj 2006, klockan 19.00 – 20.30