De olika paraderna blir en uppvisning av allt som vi är stolta över. Det blir en karnevalsliknande vandring genom Stockholm från nord och syd, öster och väster.


rinkeby2

Parader från fyra vädersträck intog Stockholm med buller och bång

Nu har barn, ungdomar och vuxna intagit stadens gator med glam, buller och bång! Dans, paradmusik, dräkter och en glad stämning genomsyrade de fyra parader som från fyra väderstreck strålade samman på broarna och sidorna runt Norrström.Startplatserna var Rålambshovsparken, Norra Latin, Galärparken och Medborgarplatsen.

I paraderna visade barnen och ungdomarna upp sig själva och sina fantasifulla skapelser med viktiga budskap som under torsdagen byggdes ihop på Riksplan i framtidsbygget.

Värme i Galärparken trots kallt väder

galarparken-012

Det blåser och är kallt i Galärparken på Djurgården i Stockholm. Men de som samlats här för att delta i paraden värmer sig genom att kasta boll eller genom att sjunga och dansa. ”We´re creating together, participating together” går texten till den hoppfulla låten.

galarparken-017

I parken har barn från Skellefteå, Malmö, Vimmerby, Värmdö, Haninge, Strängnäs och Lofoten i Norge samlats. På en av banderollerna står det ”Hermodsdalskolan Malmö”. Barnen som bär banderollen håller inte med om den negativa bild av skolan som skapats på sistone.

Det är inte sant att det är en dålig skola, säger Samena Khan.
Det är bara typ 20 pers som säger det, säger Dennis Odobasic.

Eleverna från Brandbergsskolan i Haninge har med sig en stor docka med kläder på. Den representerar barn eftersom barn är viktiga.

Några killar från Skellefteå har en modell av ett älghuvud med sig. De tycker också att VM i samarbete skulle vara bättre om de slapp sången och dansen.

När alla har ställt upp sig för att börja paraden får de stå och vänta i ungefär tio minuter. När det är dags att gå jublar deltagarna.

Paraden går över Djurgårdsbron och vidare längs Strandvägen. Bilister och busspassagerare vinkar. Barnen ropar ramsor med sina städer. De som hörs mest är Malmö och Värmdö. Men snart är ”heja barnen!” den ramsa som hörs mest.


vantoer_stockholm

Humöret var på topp bland de barn och ungdomar som samlades i Rålambhovsparken och vid Norra Latin för att förbereda paraderna till Riksplan. Publiken bjöds på alltifrån rock och hip hop till indisk dans och samba. paradbredang

Elever från flera olika delar av världen samlades i Rålambhovsparken och vid Norra Latin för att lyssna på musikframträdanden och förbereda marschen mot Riksplan.I Rålambhovsparken bjöds publiken på flera olika musikframträdanden, bland annat AC/DC-låtar och hip hop. Att solen gömde sig bakom molnen spelade ingen roll när danstrion Sangam bjöd publiken på värme med indisk dans och musik.

Nu när solen är borta får vi sprida ljus och värme istället, sa konferenciern Joel Grede efter uppträdandet. En bit därifrån, vid Norra Latin, var det sydamerikanskt tema som gällde. Det dansades till sambatrummor och sångerskan Gabriela Gonzales sjöng och spelade colombiansk merenge. I vimlet bland alla barn, ungdomar och banderoller dansade också en utklädd Maradona omkring och viftade med en stor, färgglad flagga. Innan paraden begav sig av mot Riksplan önskade kosmonauten Dorin Prunariu från Rumänien alla deltagare lycka till och från sambatåget ekade det ”Heja Kalix!”.

paradbike
sangamdans img_3458
paradkarta

{mosimage}

Paradvägar är:

  • Norr: Vasaparken* – Dalagatan – Vasagatan – Kungsgatan – Sveavägen – Hamngatan – Regeringsgatan – Strömgatan
  • Söder: Medborgarplatsen – Götgatan – Slussen – Skeppsbron – Strömbro
  • Öster: Galarsparken – Djurgårdsbron – Strandvägen – Hamngatan – Kungsträdgårdsgatan – Strömbro
  • Väster: Rålambshovsparken* – Norr Mälarstrand – Stadshuskajen – Vasabron – Myntgatan-Slottskajen.
  {mosimage}

Deltagande grupper

Alla deltagare, skolor, organisationer, familjer, seminariedeltagare och hedersgäster.

.