Nattbygget
============= Nattbygget har börjat ============
Klockan 19:30 stiger Globträdets ordförande Kajsa Dahlström upp på scenen vid Riksplan för att starta nattbygget. Hon får ropa efter nattbyggarna flera gånger innan alla har samlats vid scenen.– Innan vi börjar måste vi veta vad vi ska göra. Ta hit kuverten! säger hon.
Barnens lappar med önskningar har lagts i fyra kuvert. Dessa tas fram till scenen.
– Det är 100 önskningar i varje kuvert, så vi måste jobba hårt! säger Kajsa Dahlström.
Nattbyggarna delas upp i fyra grupper som får ett kuvert var. Astronauten Loren Acton påbörjar en nedräkning från tio, som alla snart följer med i.
När de når noll blir det ett högt jubel. Det kanske tog lång tid för nattbyggarna att samlas, men nu kommer de snabbt igång med att uppfylla barnens önskemål.
En av nattbyggarna heter Mikaela, och hon jobbar med en önskning som barn från Stadshagsskolan i Stockholm har skrivit.
– Vi har ett träd som vi ska bygga på med fler grenar och blad. Det är skönt att få jobba med en konkret önskning. Det finns också önskningar av typen ”Fred ska hoppa ur min låda när man öppnar den”, vilket är jättetrevligt men svårt att göra, säger hon.
Hur det går för Mikaela och de andra nattbyggarna, och om barnen tycker att de har gjort ett bra jobb, får vi se klockan nio i morgon bitti. Då kommer barnen beskåda resultatet av nattbygget.
======== Vi fixar alla barnens önskningar! ========
– Alla barnens önskningar är extra fantastiska!Det tyckte Jan-Åke Henriksson, tidigare vd på Cicab och Börje Berglund, före detta stadsdirektör i Stockholm som deltog ivrigt i nattbygget. Som så kallade "supervettvillingar" löste de problem och gav stöd och hjälp till de andra nattbyggarna.
Mitt i nattbygget bland hårt arbetande nattbyggare och barnens färgglada installationer möter jag Jan-Åke Henriksson och Börje Berglund. De är på mycket gott humör och har redan klarat av flera önskelappar som barnen lämnat.
– Vi är här för att vi är supervettvillingar. Det betyder att vi har mycket vett och mycket vilja. Vi gillar Globträdet och tycker att det är kul att hjälpa till och jobba med att försöka uppfylla barnens önskningar, berättar Börje Berglund och Jan-Åke Henriksson. De har varit med på Globträdets tidigare byggen två gånger, då under namnet Framtidsskeppet
– Vi var båda med i Globen både 1998 och 2002, berättar Jan-Åke Henriksson.Både Börje och Jan-Åke är övertygade om att de kommer klara av att fylla alla barnens önskelappar.
- Det här fixar vi, inga problem!
Finns det någon önskning ni tycker extra mycket om?
– Alla önskningar har varit extra fantastiska! En fin önskning var en grupp som ville ha ”Vattenfall, flöjt, napp och blöja”. Vattenfall är en ständig önskan, vi lär säkert få göra något till vattenfall här ikväll.
=========== Hur ordnar ni vattenfallet? ===========
– Vi har redan ordnat det i plast, där borta vid det kanadensiska tältet. Det var de som önskade vattenfallet. Vi har också byggt klart en annan önskning - en rosa båt. Det är ett segelfartyg.
Jan-Åke Henriksson glömmer aldrig framtidsskeppet 1998 i Globen när barnen började bygga.
- Jag har aldrig sett något liknande. Det var som en armé. Barnen sprang hit och dit – det var fullständigt kaos! De var hur ivriga som helst.
– När vi vuxna skall börja göra något sätter vi oss först ner och analyserar. För de här barnen existerade bara möjligheter. Det är något av det mest fantastiska jag varit med om!Börje Berglund tycker att VM i Samarbete ger vuxna metoder att möta barn.
- Det här lär oss att prata med ungar istället för till dem. VM lär oss hur vi kan samarbeta.
===== ”Vi vill att vår robot ska kunna ringa till FN” ====
- Vi vill att nattbyggarna fixar en riktig telefonledning och numret till FN till vår fredsrobot. Det sade en entusiastisk grupp elever från Sofiaskolan i slutet av dagen när vi träffade dem för andra gången.
När jag träffar barnen från Sofiaskolan på eftermiddagen är de gladare och mer upprymda än vad de var när jag träffade dem tidigare under dagen.
– Kom och kolla på vad vi har gjort! ropar de.– Vi har byggt en fredsrobot med en telefon som kan ringa till FN-huset! säger de i mun på varandra. Roboten, som barnen har döpt till Robot of Peace, har en pistol i ena handen. Det är ingen vanlig pistol, förklarar de.
– Den skjuter sönder alla andra vapen i världen. säger Rufus.
– Den kan hoppa också! skjuter Sebastian nöjt in och pekar på de fjädrar som de byggt till robotens ben.
I andra handen håller fredsroboten i en telefon med en telefonledning som sträcker sig till den FN-byggnad som Rufus, Sebastian och Lovisa har byggt tillsammans med de andra eleverna från Sofiaskolan.En bro finns i installationen som förenar de olika skapelserna. På mitten av bron står två människor, en mörkhyad och en ljushyad, som står och skakar hand med varandra.
– Att skapa kontakt var tanken med vårt verk, förklarar Lovisa.Barnen på framtidsbygget har skrivit önskelappar som ger förslag till nattbyggarna om hur man vill att nattbygget ska fortsätta under natten.
– Vi vill att telefonledningen mellan roboten och FN: byggnaden ska fungera på riktigt! säger Rufus.
– Vi vill också att nattbyggarna fixar numret till FN.Lovisa, Sebastian och Rufus berättar att det har varit roligt att träffa andra barn från olika delar av världen. De skulle absolut kunna tänka sig att komma till VM i samarbete igen.
– Dagen har varit jättekul! säger Lovisa och de andra barnen håller med.
Engagerade jobbar natt för att uppfylla barnens önskningar
På Riksplan arbetar deltagare, politiker och funktionärer vidare med nattbygget trots att mörkret börjat lägga sig. Musiken strömmar ur högtalarna för att hålla energin igång och funktionärerna som anlänt för nattskiftet har klätt sig varmt för att slippa bli distraherade av kylan.
I ena hörnet av Riksplan står Asta Levensson Persson och fixar lite småsaker. Hon är lärare på Brandbergsskolan i Haninge och har hjälpt sina elever med bygget hela dagen.
– Jag tycker att det har flutit på fantastiskt och eleverna har varit… wow!
”Alla barn har rätt till en toalett” är temat eleverna byggt sin konstellation på. Resultatet är ett hem i form av tält med säng och toalett. I konstellationen ingår även en gigantisk blomma vars kronblad pryds med handavtryck av barn från hela världen. Asta Levensson Persson berättar att hon har arbetat med Globträdet sedan 1985 och att hon under den tiden även lyckats engagera sina elever i arbetet.
– Flera av mina gamla elever är tillbaka här idag som funktionärer, berättar hon.
På byggplatsen målas, spikas, hängs upp och klistras om vart annat. Hungriga funktionärer står och tuggar på både äpplen och kanelbullar under sina pauser. I bakgrunden hör man byggbossen som peppar de kvarvarande att kämpa på och bygga ihop de fyra öar av installationer som hittills kommit på plats. Renita Driedger och Marilyn Mosley från California står i en av öarna och arbetar på draperiet till ett indiantält. Renita Driedger berättar att hon rest hit främst för att delta i kreativiteten.
– Jag tycker om att bygga saker med händerna, säger hon.
=== Därför kommer politikerna till Framtidsbygget ===
Ett flertal politiker befann sig på plats när Framtidsbygget tog form på Riksplan ikväll. Vi har pratat med tre av dessa och tagit reda på varför de valt att delta i VM i samarbete.
======= Helena Höij, vice talman i riksdagen =======
Varför har du kommit hit idag?
- Jag blev tilldelad att hålla öppningstalet för nattbygget. Då började jag läsa på lite och kom på att jag kunde vara nattjobbare också.
Vad tycker du om bygget?
- I morse när barnen kom hit så lättklädda och det blåste frågade jag hur det här skulle gå. Men nu på kvällen känns det wow. Det ska bli kul att komma hit i morgon.
Har du arbetat med någon särskild konstellation?
– Jag har hjälpt till att bygga ihop Nya Broskolans två tält. Det är som en bro mellan den hörande världen och den döva världen.
Margareta Johansson, ordför.Skärholmens stadsdelsnämnd
Varför har du kommit hit idag?
- Vi har elever här från Bredängsskolan så jag är här för att hjälpa till. Tyvärr hade jag på mig lite fel läder men det gick bra att ligga på knä ändå.
Vad tycker du om bygget?
- Det händer väldigt mycket på kort tid, vilket känns jätteskojigt. Det byggs fantastiska saker och jag upptäcker något nytt hela tiden.
Vad tror du att VM i samarbete får för konsekvenser?
- Jag tror att barnen lär sig väldigt mycket av varandra. Förhoppningsvis lär sig även vi vuxna oss att samarbete bättre.
Margot Wallström, vice ordförande i EU-kommissionen
Varför har du kommit hit idag?
- Dels för att jag beundrar Kajsas (Globträdets ordförande) arbete och dels därför att det är viktigt att ge barnen en röst.
Vad tycker du om bygget?
– Man ska inte underskatta barn. De sätter fingret på det som är viktigt: tillgång till rent vatten, fred och utjämning mellan rika och fattiga.
====== Sandra Cifuentes, nattbyggare ======
Varför har du kommit hit idag?
– Min kompis jobbar som funktionär här och hon drog med mig hit. Jag tyckte att det lät intresserant.
Vad har du fått för önskning?
– Jag har fått fixa till en båt, sätta dit en reling, lite segel och fixa åror. Barnen ville också ha en flöjt som man kunde blåsa i.
Tror du att barnen kommer att bli nöjda?
– Ja, jag hoppas på det. Vi har lagt ner hela vårt hjärta på det här.
======= Amanda Olsson Pantzar, nattbyggare =======
Varför har du kommit hit idag?
– Jag tyckte att VM i samarbete lät väldigt spännande. De informerade om det på vår skola, Globala gymnasiet. Jag har varit här och hjälpt till ända sen i tisdags.
Vad har du fått för önskning?
– Vi ska bygga fler grenar till ett träd, måla trädfoten och göra en rosa fågelholk som ska sitta i trädet.
Hur ska du uppfylla önskningen?
– Just nu spikar jag fast grenar i trädet och fågelholken ligger på tork. Vi jobbar på så gott vi kan.
Tror du att barnen kommer att bli nöjda?
– Jag hoppas det. Jag försöker göra som de sagt. Man måste komma ihåg att det är tanken som räknas.
Janne Bruce, nattbyggare och trouble shooter under VM
Varför är du här?
– Jag är troubleshooter under VM – jag hjälper till att lösa problem som uppstår. Jag kom hit genom att en kompis tipsade mig.
Vad har du fått för önskning?
- Jag har hjälpt till med några olika önskningar. Bland annat håller vi på fixar vatten till Tanzania, en växelspak på en bil och en trädkopia av tältet.
Tror du att barnen kommer att bli nöjda?
- Ja, men jag tror att de kommer att vilja göra om en del. Det hoppas jag att de vill. Förhoppningsvis kan nattbyggarna och barnen göra om tillsammans imorgon bitti.