Återkopplingen
Återkomsten – mötet – guidning
Vid klockan 10 förenas de unga och äldre byggarna. Under två timmar berättar de för varandra vad de tänkte och gjorde och de bygger vidare tillsammans innan det är dags för uppvisning och presentation av VM i Samarbete.Barnen nöjda med nattbyggarna
Klockan nio i morse kom alla förväntansfulla barn och ungdomar tillbaks till Riksplan för att se om nattbyggarna hade uppfyllt barnens önskningar.
- Vi är jättenöjda! Nattbyggarna har uppfyllt alla våra önskningar, sa Manuel och Misael 12 år från Mexiko.
Maunel och Misael hade byggt ett tält där föremål som är typiska för Mexiko prydde väggarna. Men igår när dagsbygget avslutades hade de inte lyckats få tältet att stå.
Men när vi kom i morse stod tältet upp, precis som vi ville, säger Manuel och bjuder en nyfiken åskådare på mexikanskt godis.
Abbe & Kristoffer
Vattnet som rinner
Några meter därifrån har förskolan Blåsippan från Värmdö precis anlänt till sitt bygge. Arvid, Tess, Julia, Jessica och Gustaf, alla sex år, betraktar hur nattbyggarna uppfyllt deras önskningar.
- Jag ville ha en pilbåge och en slangbella, säger Arvid och letar runt bland den fina konstruktionen.
Alla barn från Blåsippan är noga med att påpeka att deras kompisar Jesper, Oliver, Kevin och Edvina också har hjälpt till att bygga, men att de tyvärr har blivit sjuka och därför inte kunde komma till Riksplan idag.
Evelina, Sanna och Mattias, alla 13 år från Skellefteå, går förbi och bjuder Arvid och hans kompisar från Blåsippan på ost och tunnbröd från Västerbotten. Längre bort står Sandra 15 år och Nuru 13 år från Kampala i Uganda och betraktar sitt bygge. Även de har byggt ett tält smyckat med föremål från sitt hemland.
- Vi är jättenöjda med nattbyggarna. De har gjort precis som vi ville, säger Sandra glatt.
- Titta den har fått hjul! ropar någon längre bort. Ropet kommer från Kalle, Simon, John, Tim och Viggo från årskurs fem i Katarina Norra skola som nöjt betraktar sin miljöbil som nattbyggarna har försett med hjul.
I mitten av Riksplan står en avbild av Strängnäsportalen försedd med bilder på vad barn och ungdomar i Strängnäs är stolta över. - Vi ville att nattbyggarna skulle bygga ihop vårt bygge med Grimstaskolans, säger Cecilia 13 år och Linea 14 år och pekar på en lina som binder ihop de två byggena. Vid Grimstaskolans bygge står Abbe och Kristoffer 11 år och ser på hur vattnet rinner igenom deras byggnadsställning.
- Vi vill se hur vattnet rinner. Vattnen förenar ju människor, förklarar Abbe och häller i en flaska vatten i ställningen.
Ärvingeskolans bygge från Kista, en människa i verklig storlek, har också blivit hopbunden med andra byggen av nattbyggarna.
- Vår människa symboliserar att alla människor är lika mycket värda oavsett var de kommer ifrån. Så att den är förenad med andra byggen är perfekt, säger Azra och Johanna 13 år.Vid Snösätraskolan från Rågsved står riksdagens talesman Björn von Sydow och betraktar konstruktionerna.
- Det är en otrolig kreativitet bland alla barn och ungdomar här. De visar upp en positiv sida för oss politiker, säger han och tittar ut över Riksplan.
Ett par meter därifrån står EU-kommissionären Margot Wallström, även hon imponeras av alla kreativa byggen.
- Det är jättekul att få vara här idag. Jag tycker att EU på många sätt också är en typ av VM i samarbete. Det visar att länder som tidigare varit motståndare kan samarbeta över nationsgränserna, säger hon samtidigt som ett barn kommer fram och frågar efter en autograf.
Björn von Sydow: ”Ett fantastiskt bygge”
Barnen som deltar i VM i samarbete fick beröm för sitt framtidsbygge av EU-kommissionens förste vice ordförande Margot Wallström och riksdagens talman Björn von Sydow.**
– Ni har gjort ett fantastiskt bygge! I stället för att utforska vilka skillnader som finns mellan er, har ni utforskat vad som förenar er, sade Björn von Sydow.
– Vuxna borde bry sig mer om vad barn tänker när de bestämmer, fortsatte han.
När han sedan tog upp FN:s barnkonvention och sade att Sverige måste jobba hårt för att uppfylla den fick han mycket applåder från alla barn och vuxna som lyssnade.
Margot Wallström sade att de svåraste och viktigaste frågorna alltid kommer från barnen.
– I Sydafrika mötte jag barn under ett träd. Där ställde de frågor som ”hur ska vi få rent vatten?” Sådana frågor borde politiker ställa oftare, sade hon.
Hon sade sedan att just trädet är en bra symbol för framtiden, och att människor liknar träd ganska mycket.
– Om man får ett hugg långt inne så sitter det alltid kvar. Därför måste barn få vara barn! sade hon.
Efter talen sade Globträdets ordförande Kajsa Dahlström att talarna förtjänade en sång. Sångsugna VM-deltagare gick upp på scenen och sjöng ”Let us join” tillsammans med Björn von Sydow, Margot Wallström och Kajsa Dahlström.
Guidningar i bygget
Först att bli guidade är hedersgästerna. Vi hoppas kungafamiljen, talmannen, statsministern och ministrar kommer till den speciella guidningen.Därefter guidas de speciellt inbjudna gästerna, seminariedeltagare och föreläsare.
Sedan inbjuds allmänheten: släkt, vänner, nyfikna och förbipasserande.
Tankar om bygget
När man ber barn/ungdomar som deltagit i tidigare byggen att beskriva hur det är att bygga tillsammans, får man många svar:
- Man kan inte beskriva det. Man måste vara med!
- Man får vara som man är. Man träffar så många andra som man kan tänka med.
- Ingen talar om vad man ska göra men man får hjälp om man vill.
- Dom vuxna gör som man säger inte som dom tycker.
- Man får många nya vänner.
- Man pratar inte så mycket och det är bra.
- Om alla i hela världen var med skulle det bli fred på jorden direkt.
- Först tänker man ut vad som är viktigt och sen bygger man ihop det med dom andra.
- Man vet inte vad som ska hända, det tar liksom aldrig slut, det är det som är så kul.